Aitona dedica a la cuina del préssec groc el primer volum de la nova col•lecció de Gastrofruiturisme PDF Imprimeix Correu electrònic

 

El projecte, apadrinat per la Fundació Alícia, consta a priori de quatre llibres dedicats a les diferents varietats que es cultiven als camps aitonencs: el préssec groc, la nectarina, la platerina i el paraguaià. El primer llibre inclou 5 receptes elaborades per veïns i veïnes del municipi i que ja formen part del patrimoni cultural del Baix Segre.

 

Cartell_presentaci_collecci_Gastrofruiturisme

 

Divendres 30 de setembre (11 h.), a la Capella de Sant Gaietà, Aitona acollirà l'acte de presentació del primer llibre de la nova col·lecció de Gastrofruiturisme, apadrinada per la Fundació Alícia i que comptarà amb la presència del seu Director Toni Massanés. Aquest projecte consta a priori de quatre obres, cadascuna d'elles dedicada a una varietat diferent de préssec de les que es conreen en els camps d'Aitona.

 

El primer volum fa un acostament transversal a la cuina tradicional del préssec groc, mentre que els propers llibres en què s'està treballant estan dedicats a la nectarina, la platerina i el paraguaià.

 

Cadascun dels volums de la col·lecció reuneix en les seves pàgines un total de 5 receptes, incloent sempre una recepta tradicional, una de relacionada amb la gastronomia del territori i una recepta amb una denominació o referència al patrimoni o història d'Aitona. En aquest sentit, cada llibret representa un acostament a la gastronomia de la fruita, però també un petit fresc històric, de caire més global, que recupera i explica elements importants de la cultura, el patrimoni, les festes, el turisme, l'agricultura i l'economia local.

 

En el cas del primer llibre de la col·lecció, dedicat íntegrament al préssec groc, els autors de les receptes són veïns i veïnes d'Aitona: una mestressa de casa, dos nois joves i un restaurant del municipi. Es tracta d'una obra visualment atractiva, de maquetació i disseny cuidat per part de SopaGraphics, que, amb un toc d'elegància i molt de gust, presenta al gran públic, per part dels fotògrafs Jordi Rulló i Aida Lesan, imatges artístiques d'algunes de les preparacions amb préssec groc més suculentes que ens ha llegat la cuina de casa nostra, acompanyades de textos explicatius que han estat elaborats amb sensibilitat per la periodista i escriptora Anna Sáez.

 

La presentació d'aquest primer volum representa el tret de sortida a la difusió d'un dels projectes editorials visualment més impactants que s'han fet sobre la fruita de les Terres de Lleida. No en va, la col·lecció està apadrinada per la Fundació Alícia, prestigiosa institució dedicada a la recerca i la innovació tecnològica en cuina, a la millora dels hàbits alimentaris i a la valoració del patrimoni agroalimentari i gastronòmic.

 

La presentació de la col·lecció de llibres que tindrà lloc el proper 30 de setembre és la culminació a un llarg treball conjunt que ha comptat amb la participació il·lusionada i desinteressada de moltes persones i entitats d'Aitona, des de l'escola bressol fins a les persones grans del taller de memòria. Estem, doncs, davant d'un projecte transversal que recull el saber culinari de tot un poble, traspassat de generació en generació.  Tenint en compte que durant l'any 2016 Catalunya és Regió Europea de la Gastronomia, que el 27 de setembre es commemora arreu el Dia Internacional de Turisme i que enguany el projecte Fruiturisme celebra el seu cinquè aniversari, la data escollida per a aquesta primera presentació té un fort caràcter simbòlic.

 

Antecedents

Gastrofruiturisme és una iniciativa sorgida l'any 2015 que vol unir els conceptes de gastronomia i turisme de la fruita per tal de donar a conèixer la rica i variada tradició culinària que hi ha al darrere de la fruita dolça d'Aitona. La primera acció del municipi en l'àmbit de Gastrofruiturisme va tenir lloc l'any 2015 en el marc de la visita del Conseller d'Agricultura de la Generalitat de Catalunya i del Cònsol del Japó a Barcelona. Des d'aleshores l'Ajuntament ha treballat intensament en la programació d'accions destinades a desenvolupar el concepte i convertir la gastronomia de la fruita, tan present en la tradició culinària del poble, en un component més de l'aposta pel turisme fructícola que representa el projecte Fruiturisme.

 
© 2011 Ajuntament d'Aitona | Serbert Informàtica SL web masters
Copyright © 2024 Ajuntament d'Aitona. Tots els drets són reservats.
Joomla! és un programari lliure distribuït sota la llicència GNU/GPL.