Canal de Seròs, part indestriable del paisatge i el patrimoni d'Aitona PDF Imprimeix Correu electrònic

 

Avui es compleixen 100 anys de l'inici de la construcció del Canal de Seròs. En motiu d'aquesta data tan assenyalda, el diario La Mañana ha publicat un especial sobre l'obra que ha comptat amb la col·laboració de diversos municipis lleidatans. El text que segueix és l'article publicat al diari per l'alcaldessa d'Aitona, Rosa Pujol, a fi de commemorar el centenari d'aquesta emblemàtica infraestructura.


AITONA__treballadors_central

 

Enguany es compleixen 100 anys de l'inici de les obres de construcció del Canal Industrial de Seròs, sens dubte una de les infraestructures hidràuliques més emblemàtiques en la història del nostre país. El dia 30 de novembre de 1912 es va posar la primera pedra d'aquesta complexa obra d'enginyeria civil, que marcaria un punt d'inflexió en el desenvolupament industrial de les comarques lleidatanes i arribaria a esdevenir un factor destacat en el creixement econòmic de tota Catalunya.

 

El Canal de Seròs forma part indestriable del paisatge físic i el patrimoni d'Aitona. L'evolució de tota la regió està estretament lligada al funcionament d'aquesta important infraestructura, però pocs municipis representen com Aitona el vincle que uneix les terres de Lleida amb el Canal. El nostre poble va esdevenir la seu de la central hidroelèctrica i d'un dels tres campaments que es van erigir al llarg del Canal per tal d'allotjar els treballadors més importants i les seves famílies durant les obres de construcció del Canal. Centenars d'aitonencs i aitonenques han treballat al llarg dels anys en aquesta central, molts dels quals, ja jubilats, participen en les trobades anuals que, en motiu del dia de la Candelera (2 de febrer), apleguen antics treballadors procedents de diferents indrets del territori català.

 

Com a alcaldessa d'Aitona em sento profundament orgullosa de poder festejar, juntament amb tots els veïns i veïnes del municipi, el centenari d'una infraestructura que, a banda de contribuir al desenvolupament econòmic de les comarques lleidatanes, ha estat testimoni privilegiat i fins i tot protagonista d'alguns fets cabdals de la nostra història. Els aitonencs i aitonenques sentim un profund respecte per totes les persones que van fer possible la construcció del Canal de Seròs i estem fermament convençuts que aquell moment va significar un punt i a part en la història socioeconòmica del nostre poble. És per això que el passat mes de febrer l'Ajuntament d'Aitona va aprofitar la trobada anual d'antics treballadors de la central per tal d'organitzar una diada commemorativa del centenari de La Canadenca, que va aplegar nombroses persones vingudes d'arreu. A banda dels tradicionals actes festius que els antics treballadors celebren cada any, com són la missa solemne, el dinar de germanor i el ball de tarda, la jornada va incloure una exposició fotogràfica i una xerrada sobre obres hidràuliques a principis del segle XX a càrrec de l'arquitecte-urbanista Josep Maria Llop (UdL).

 

Són moltes les vicissituds que han posat en perill l'existència del Canal de Seròs al llarg d'aquests primers cent anys. No obstant, sempre hi ha hagut persones compromeses amb la seva continuïtat i disposades a treballar de valent per tal de garantir-ne la pervivència. És gràcies a elles que a dia d'avui, malgrat les dificultats, el Canal i la central hidroelèctrica segueixen en funcionament, generant electricitat per a les llars i la indústria del nostre territori. Així doncs, crec que és de justícia fer extensiu aquest petit homenatge que enguany dediquem al Canal de Seròs a les diverses generacions de treballadors que han anat passant per les seves instal•lacions al llarg dels anys, que amb el seu esforç i dedicació han contribuït a fer del Canal el que és en l'actualitat.

 

A tots ells, moltes gràcies.

 

Rosa Pujol, alcaldessa d'Aitona

 
© 2011 Ajuntament d'Aitona | Serbert Informàtica SL web masters
Copyright © 2024 Ajuntament d'Aitona. Tots els drets són reservats.
Joomla! és un programari lliure distribuït sota la llicència GNU/GPL.