El 26 i 27 de novembre vine a gaudir d’Aitona en Tardor PDF Imprimeix Correu electrònic

Durant tot un cap de setmana se celebraran al municipi diferents propostes lúdiques i culturals per a tots els públics. Descarrega't el programa d'activitats.

 

Cartell


Aquest mes de novembre arriba Aitona en Tardor. Un esdeveniment impulsat per l’Ajuntament -a través del projecte de Fruiturisme- amb l’objectiu de dignificar i donar a conèixer la tasca de la pagesia, el vincle d’Aitona amb els fruiters, els llocs i espais emblemàtics de la vila i l’entorn natural privilegiat que envolta el nostre poble.

 

Aitona en Tardor tindrà lloc al llarg de tot un cap de setmana, el 26 i 27 de novembre, amb diferents propostes lúdiques i culturals per a tots els públics. Rosa Pujol, alcaldessa d’Aitona, explica que “la tardor és una època de l’any molt especial i única a Aitona. Els nostres camps fruiters, coneguts i apreciats arreu durant tot l’any, es tenyeixen de colors ocres oferint un mosaic visual realment espectacular que enamora a tothom qui el trepitja. Una estació de l’any, per tant, que cal viure i gaudir de primera mà a casa nostra, passejant entre els arbres i gaudint del nostre patrimoni i la nostra cultura”.

 

Dissabte, 26 de novembre


A les 16 h se celebrarà a la Sala de Plens de l’Ajuntament la taula rodona “L’origen de l’arbre fruiter a Aitona: una història plena de protagonistes”, amb la participació de Santiago Gómez Tufet, Josep Anton Agustí Jornet, Juan Masot Espax, Teresa Ibars Gómez, Dolors Roca Masot i Maria Teresa Camí Camí; i moderat per Anna Sáez.

 

I a les 17.30 h, a Sant Gaietà, s’inauguraran dues exposicions: “Llocs desapareguts d’Aitona” i “Eines de la pagesia”.

 

Diumenge, 27 de novembre


A la plaça del Pavelló Poliesportiu d’Aitona se celebraran les següents activitats:

 

 • 09 h: esmorzar popular amb entrepans de llonganissa i refresc (3€), amb la col·laboració de l’Associació de Romanesos d’Aitona.
 • 09 h: ruta llarga en bicicleta (aprox. 30 km). Hi haurà opció de lloguer de bicicletes.
 • 10 h: ruta per a famílies en bicicleta (aprox. 6 km). Hi haurà opció de lloguer de bicicletes. Activitat gratuïta. No calen inscripcions.
 • 10 i 11 h: visites guiades amb pagesos i guies (12€/persona). Inscripcions al 973 79 40 10.
 • 12.30 a 14 h: vermut musical amb DJ Werner.

 

 
El 5 i 6 de novembre Aitona acull les Jornades de formació i difusió didàctica sobre Robert Capa PDF Imprimeix Correu electrònic

Al llarg de tot un cap de setmana s’organitzaran xerrades, noves sessions de la ruta “Robert Capa a Aitona”, recreacions històriques, visites guiades i concerts. Consulta el programa d'activitats de les jornades.


1191e93e-d157-4d07-b6fc-2023994d428a


L’Ajuntament d’Aitona ha presentat aquest dimecres 2 de novembre al matí, en una roda de premsa celebrada a la Diputació de Lleida, el programa d’activitats de les Jornades de formació i difusió didàctica sobre la darrera ofensiva republicana a Catalunya (1938): Robert Capa a Aitona.

 

Es tracta d’una iniciativa impulsada pel consistori -amb la col·laboració de Memorial Democràtic- i que oferirà durant el cap de setmana del 5 i 6 de novembre diferents propostes lúdiques i divulgatives al voltant del pas d’aquest cèlebre fotoperiodista pel nostre municipi.

 

Rosa Pujol, alcaldessa d’Aitona, posa en valor l’organització d’aquest esdeveniment i destaca que “vull agrair a totes les institucions col·laboradores i professionals participants la seva implicació en aquest projecte que des d’Aitona ens ha de permetre no només mantenir viva, dignificar i donar a conèixer la nostra història com a municipi, sinó també fomentar i preservar la memòria democràtica a les Terres de Ponent”.

 

Les Jornades de formació i difusió didàctica sobre la darrera ofensiva republicana a Catalunya (1938): Robert Capa a Aitona són obertes al públic general i estan adreçades tant a professionals i persones especialitzades com a totes aquelles persones que vulguin conèixer de primera mà tant el patrimoni de la Guerra Civil com el reportatge fotogràfic de Robert Capa durant la matinada del 7 de novembre de 1938 a Aitona.

 

38c9f12a-325d-4a3d-a6f7-f6e94f5716eb

 

Dissabte, 5 de novembre


Les Jornades de formació i difusió didàctica sobre la darrera ofensiva republicana a Catalunya (1938): Robert Capa a Aitona començaran el dissabte 5 de novembre amb el seminari “La Guerra Civil, una mirada des d’Aitona”.

 

Tindrà lloc de 10 a 13.30 h a la Sala de Plens de l’Ajuntament d’Aitona i hi intervindran els següents professionals:

 

 • 10.15 h: “La batalla del Segre. El reportatge de Robert Capa”, per Pol Galitó.
 • 11 h: “La Guerra Civil i el patrimoni. La creació de la ruta Robert Capa”, per Joan-Ramon González.
 • 12 h: “La fotografia de la Guerra Civil. Robert Capa, fotògraf de guerra”, per Josep Ignasi Rodríguez i Pilar Echauz.
 • 12.45 h: “Les noves tecnologies i la difusió de la Guerra Civil. El cas de la ruta Robert Capa”, per Hèctor Atienza.

 

Diumenge, 6 de novembre


I ja l’endemà, diumenge 6 de novembre, les Jornades de formació i difusió didàctica sobre la darrera ofensiva republicana a Catalunya (1938): Robert Capa a Aitona es completaran amb diferents propostes lúdiques:

 

 • “Gaudeix la ruta Robert Capa a Aitona”: a la Serrabrisa, de 10 a 13 h.
 • “Soldats a la Serrabrisa. Recreació històrica en la Ruta Robert Capa”, per Ejército del Ebro, Recreació i Patrimoni Junts i ARH Montserratí: a les 10 h.
 • Visita guiada a la ruta Robert Capa: a les 10.30 h, per Pol Galitó i Joan-Ramon González.
 • “Cançó de trinxera republicana”: concert de Ramon Redorta, a les 12 h.

 

En què consisteix la “Ruta Robert Capa”?


La ruta “Robert Capa a Aitona” cobreix una distància de prop d’un quilòmetre per l’entorn d’Aitona i consta d’un total d’onze estacions. En cadascuna d’elles s’hi han habilitat plafons informatius en diferents idiomes (català, castellà, aranès, anglès i francès) on s’explica detalladament les passes del fotoperiodista Ernö Friedmann -conegut amb el pseudònim Robert Capa- per Aitona  el 7 de novembre de 1938. Al principi de la ruta, a més, també hi ha quatre panells on es parla de la figura de Robert Capa i de l’origen de les seves fotografies.

 

Robert Capa va documentar fotogràficament la darrera ofensiva de l’exèrcit republicà a Catalunya durant la Guerra Civil espanyola, que pretenia arribar a Fraga i facilitar la retirada de les tropes que portaven lluitant a l’Ebre des del 25 de juliol. L’atac va tenir com a escenari diversos emplaçaments de La Serrabrisa i va ser repel·lit de forma contundent per les tropes franquistes.

 
Aitona demana celeritat en la resolució dels expedients per part de la Generalitat PDF Imprimeix Correu electrònic

L’Ajuntament ha adreçat recentment a la Generalitat de Catalunya 30 expedients per autoritzacions de crema de restes vegetals.

 

63adb7dd-1777-4fff-a9e2-ab82ba3dae7d


La Sala de Plens de l’Ajuntament d’Aitona va acollir dimarts 18 d’octubre una trobada entre representants del consistori i membres del col·lectiu local de pagesos.

 

La reunió -impulsada per l’Ajuntament- tenia com a objectiu posar sobre la taula i tractar conjuntament les problemàtiques associades a l’entrada en vigor a nivell de la nova Llei 7/2022 de residus i sòls contaminants per a una economia circular publicada el passat 9 d’abril, i aprovada pel Congrés dels Diputats; i que prohibeix des del 15 d’octubre la crema de restes vegetals generades en l’entorn agrari o silvícola arreu del territori català.

 

En aquest sentit, el col·lectiu local de pagesos va transmetre al consistori la seva preocupació per aquesta nova normativa que limita la crema de restes vegetals a dos únics supòsits: en el cas que hi hagi l’afecció d’una plaga i no existeixin d’altres mitjans; i/o per a prevenir risc d’incendi.

 

Així, els pagesos aitonencs alerten que la nova llei, entre d’altres, posa en perill subvencions que reben actualment per les seves plantacions. És el cas, per exemple, dels ajuts dels plans operatius. I és que posen en evidència que si no poden cremar restes vegetals o han d’esperar la resolució dels expedients de sol·licitud de crema, poden deixar de percebre aquest suport econòmic.

 

Al mateix temps, el col·lectiu local de pagesos també va mostrar la seva indignació amb el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya per no facilitar els mitjans tècnics suficients per a poder certificar i aprovar amb rapidesa els expedients de sol·licitud de crema.

 

Per tot plegat, Rosa Pujol, alcaldessa d’Aitona reclama a la Generalitat de Catalunya “celeritat i rapides en la resolució dels expedients per tal que la nostra pagesia pugui dur a terme la seva feina imprescindible a casa nostra i al territori en les millors condicions possibles. És un sector ja prou tip de greuges comparatius”.

 
<< Inicia < Anterior 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Següent > Final >>

Pàgina 3 de 431
© 2011 Ajuntament d'Aitona | Serbert Informàtica SL web masters
Copyright © 2022 Ajuntament d'Aitona. Tots els drets són reservats.
Joomla! és un programari lliure distribuït sota la llicència GNU/GPL.