L’Ajuntament d’Aitona presenta al·legacions en contra del dipòsit controlat de residus de Seròs |
|
|
|
El consistori reclama a la Generalitat que se suspengui la tramitació de la sol·licitud d’autorització ambiental amb declaració d’impacte ambiental de l’activitat d’aquest abocador.

Aquest mes de desembre l’Ajuntament d’Aitona ha presentat al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya un plec d’al·legacions en contra del dipòsit controlat de residus que el grup TMA tramita a Seròs i que podria emmagatzemar fins a quatre milions de tones residus industrials, el triple dels previstos en el projecte original.
En concret, el consistori sol·licita en les seves al·legacions que la Generalitat suspengui la tramitació de la sol·licitud d’autorització ambiental amb declaració d’impacte ambiental de l’activitat d’aquest abocador fins a la prèvia aprovació definitiva d’un pla especial que eventualment habiliti l’espai de l’activitat proposada i que en reguli detalladament l’ordenació i els paràmetres.
Entre els arguments que esgrimeix l’Ajuntament d’Aitona per a fer aquesta sol·licitud al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural hi ha:
- Els efectes i potencials impactes ambientals de l’activitat projectada poden tenir una repercussió en tota la zona pròxima a l’indret on es proposa ubicar l’activitat, que és molt proper a Aitona.
- L’actual excessiva concentració d’afectacions territorials a la comarca del Segrià i una manca de planificació de les instal·lacions de gestió de residus i contravenció del principi de proximitat.
- Manca d’un Pla Especial Urbanístic que eventualment habiliti l’espai de l’activitat i que en reguli detalladament l’ordenació i els paràmetres.
- Vulneració del procediment d’avaluació d’impacte ambiental per insuficiència de l’estudi d’alternatives en relació amb l’emplaçament escollit per a l’execució del projecte.
- Vulneració substantiva del Pla Territorial Parcial de Ponent.
- Vulneració dels requisits d’ubicació i de procediment establerts a l’Annex I del Reial Decret 646/2020, de 7 de juliol, pel qual es regula l’eliminació de residus mitjançant dipòsit en abocador i correlatiu antecessor RD 1481/2001, de 27 de desembre.
- Localització del dipòsit de residus en una zona geològicament inestable.
- Afectació a les explotacions ramaderes.
- Afectació al domini públic hidràulic.
- Diverses incompatibilitats del centre de classificació i triatge i del dipòsit de residus amb el territori i el medi ambient.
|