Les troballes arqueològiques al Castell d’Aitona, a escena PDF Imprimeix Correu electrònic

Al llarg dels darrers dos anys les excavacions dutes a terme en aquest espai del municipi han descobert diferents elements i estructures històriques d’un alt valor.

 

445800ae-d3dd-49c1-9f77-274ddb76e633


Aquest divendres 20 de gener la Sala de Plens de l’Ajuntament d’Aitona ha acollit la conferència “Els secrets amagats del Castell d’Aitona”, una trobada impulsada pel consistori -a través del projecte de Fruiturisme- amb l’objectiu de mostrar i donar a conèixer les diferents troballes que s’han descobert al llarg dels darrers dos anys durant les excavacions arqueològiques dutes a terme al Castell d’Aitona.

 

La conferència estava impartida per l’arqueòloga Ariadna Vidal, qui ha exposat i detallat a tots els assistents la història del Castell d’Aitona, els detalls de l’actuació arqueològica que s’hi està executant, i quines són les troballes més rellevants que s’han fet i com se situen en el temps, posant de manifest que Aitona compta amb un castell que encara té moltes coses per a descobrir.

 

L’actuació arqueològica s’està duent a terme a la rampa d’accés, a la zona d’entrada i a la plataforma superior. Així, en les actuacions desplegades s’han pogut identificar a la zona del Castell d’Aitona vestigis d’un mínim de cinc fases històriques documentades: fase islàmica, fase cristiana, segle XVI-XVII, desmuntatge segle XVIII i Guerra Civil Espanyola.

 

A més, entre les principals descobertes hi ha una cisterna de construcció posterior al segle XII, sitges d’època islàmica o una trinxera de la Guerra Civil Espanyola; així com diversos materials com jerretes de ceràmica -alguna amb traces musulmanes-, aplics de coure, elements de fusta -que caldrà investigar exactament què són-, elements arquitectònics de pedra, braçalets de pa de vidre... Alguns dels materials descoberts, a més, es van mostrar a tots els assistents durant la conferència per tal que en poguessin gaudir de ben a prop.

 

Rosa Pujol, alcaldessa d’Aitona, avança que “la nostra voluntat és que un cop finalitzat l’estudi i catalogació de totes aquetes troballes, tot aquest material arqueològic passi a formar part del catàleg de Fruiturisme per tal que puguem dignificar, explicar, estudiar i conservar tota aquesta part de la nostra història com a poble”.

 

Finalment, cal recordar que aquestes excavacions arqueològiques -subvencionades per la Generalitat de Catalunya- formen part dels treballs previs a l’habilitació al Castell d’Aitona d’un mirador amb vistes al poble i a la vall.

 

Es tracta d’un projecte que el consistori està executant a través del Pla de Foment Territorial del Turisme de 2019, un programa de subvencions per a ens locals del sector turístic català promogut pel Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya amb l’objectiu d’afavorir que les destinacions turístiques catalanes millorin la seva competitivitat.

 

 
© 2011 Ajuntament d'Aitona | Serbert Informàtica SL web masters
Copyright © 2023 Ajuntament d'Aitona. Tots els drets són reservats.
Joomla! és un programari lliure distribuït sota la llicència GNU/GPL.