Aitona desplegarà un Pla integral d’assistència sociosanitària domiciliaria pioner al territori PDF Imprimeix Correu electrònic

Aquest projecte pilot preveu tres línies principals d’actuació i es finançarà a través d’una subvenció del fons europeu Next Generation: rellotges i robots de teleassistència i un sistema digital de telemedicina i telediagnòstic avançats.

 

e44efbf4-d82c-448f-866f-72c09c8f0de7_11zon


L’Ajuntament ha rebut una subvenció per valor de 168.332,08€ provinent de la convocatòria del Departament de Drets Socials en el marc del Pla de recuperació, transformació i resiliència, finançat per la Unió Europea a través dels fons Next Generation. En aquest sentit, Aitona és l’únic municipi de la província que ha sol·licitat aquest ajut.

 

Aquesta partida es destinarà a desplegar al municipi un projecte pilot pioner a tota la demarcació de Lleida: un Pla integral d’assistència sociosanitària domiciliaria amb tecnologia avançada, amb l’objectiu de millorar la vida de les persones grans o dependents i, a la vegada, facilitar la tasca dels cuidadors. Aquest pla també aportarà solucions a les persones en situació de dependència, discapacitat o de problemàtica derivada de malaltia mental; facilitant-ne la seva autonomia personal i cura.

 

El Centre Municipal de Serveis d’Aitona, estrenat l’any 2021, serà l’epicentre d’aquest servei de teleassistència avançada que permetrà posar a disposició de les persones de més edat o amb necessitats especials del municipi eines i recursos innovadors que representaran un enorme salt qualitatiu per al seu benestar.

 

El Pla integral d’atenció sociosanitària ofereix una atenció universal als majors de 70 anys amb el desenvolupament de tres línies principals d’actuació:

 

  • L’adquisició de 425 rellotges de teleassistència per a tots els majors de 70 anys empadronats al municipi. A través de la teleassistència avançada, a més d’oferir una assistència domiciliària, es compleix amb una labor de protecció, prevenció i promoció de l’envelliment actiu i saludable, que permet conèixer els patrons de vida i prevenir possibles situacions de risc com a eina de prevenció, basat en un model d’implicació familiar.
  • L’adquisició, a través del banc de serveis tècnics del Centre Municipal de Serveis, de dos robots de teleassistència per tal d’oferir acompanyament domiciliari a persones grans que viuen soles i a persones amb necessitats especials.
  • L’adquisició de dues tauletes de telediagnòstic de salut per a fer prevenció i atenció al domicili de les persones majors de 65 anys i/o amb patologies que requereixen una atenció més especial. Aquesta plataforma permet fer mesures vitals i diagnòstics, que indiquen que hi ha valors de risc que han de ser consultats pels serveis sanitaris o professional de referència. Amb aquest sistema es poden reduir les visites mèdiques presencials, evitar accidents cardiovasculars, prevenir patologies i la sinergia entre els dos sistemes, el social i el sanitari.

 

Aitona rep un reconeixement a la seva innovació pel servei de rellotges de teleassistència


L’Ajuntament d’Aitona segueix rebent nous reconeixements públics per la implementació que ha dut a terme de l’administració electrònica al llarg dels darrers anys.

 

Si el 2019 el Consorci de l’Administració Oberta de Catalunya (OAC) ja va atorgar al consistori aitonenc el segon premi en la categoria de municipis de 1.001 a 5.000 habitants en reconeixement a la implementació i l’ús dels serveis d’administració electrònica; i el 2020, l’OAC va reconèixer l’Ajuntament d’Aitona en el tercer lloc del rànquing de l’Índex de Maduresa Digital dels municipis de les Terres de Lleida; enguany el consistori ha rebut una nova distinció.

 

I tot, gràcies a la implementació des del Centre Municipal de Serveis d’Aitona del servei de rellotges de teleassistència. Un projecte líder i pioner que li ha valgut a l’Ajuntament un reconeixement de l’OAC per la seva innovació.

 

El premi ha arribat en el marc dels Reconeixements a l’Administració Oberta, uns guardons que l’AOC atorga cada any als ajuntaments i consells comarcals que han destacat en la transformació digital de la seva relació amb la ciutadania i en la seva gestió interna. Enguany es tracta de la VIII edició d’aquests guardons. Aquests reconeixements s’elaboren d’acord amb l’Índex de Maduresa Digital (IMD) de l’AOC que avalua el nivell de digitalització i govern obert de les administracions locals catalanes. L’IMD és una iniciativa única i innovadora, tant a nivell estatal com internacional.


Rosa Pujol, alcaldessa d’Aitona, explica que “amb aquest nou servei pioner i únic al nostre entorn consolidem al poble un model social d’assistència i atenció a la nostra gent gran i a tots els col·lectius que més ho necessiten, que és de primer nivell i d’absoluta referència”.


Rosa Pujol, a més, explica que “des de la seva obertura el Centre Municipal de Serveis s’ha anat nodrint amb nous recursos i eines adaptades a les necessitats dels usuaris i usuàries, com ara el banc d’ajudes tècniques o el robot assistencial. I ara, fem un nou pas endavant amb una prestació que estem convençuts que representarà un enorme salt qualitat per al benestar dels nostres veïns i veïnes”.

 
© 2011 Ajuntament d'Aitona | Serbert Informàtica SL web masters
Copyright © 2023 Ajuntament d'Aitona. Tots els drets són reservats.
Joomla! és un programari lliure distribuït sota la llicència GNU/GPL.