
A fi de seguir consolidant la fruita dolça com a reclam turístic del municipi, l'Ajuntament ha posat en marxa un programa de visites d'escolars als camps d'Aitona. Aquesta iniciativa s'emmarca dins el projecte Fruiturisme, que compta amb el suport econòmic del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).
 
Una de les principals apostes de futur de l'Ajuntament d'Aitona en matèria de dinamització turística és la Ruta de l'Arbre Florit, que busca aprofitar la bellesa paisatgística dels nostres camps quan els arbres fruiters es troben en fase de floració per tal d'atreure visitants interessats en conèixer el patrimoni cultural i agrícola aitonencs. La manca de precedents fan d'aquesta iniciativa un programa pioner en el nostre país, que té per objectiu transformar l'arbre florit en reclam turístic dins del marc de Fruiturisme, projecte encapçalat per l'Ajuntament d'Aitona que compta amb el suport econòmic del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).
La voluntat de difondre el patrimoni agrícola d'Aitona ja va motivar l'any passat la visita de diversos grups de persones als camps del municipi, entre ells els estudiants sèniors de la Universitat de Lleida. I enguany s'ha donat el tret de sortida a un cicle de visites d'escoles de diferents indrets del país per tal de difondre i educar els més petits en el coneixement de l'arbre fruiter en el seu moment de la floració.

Dues són les escoles de Lleida que van visitar el municipi al llarg d'aquests darrers dies per tal de participar en una jornada didàctica als camps fruiters del nostre poble. La primera visita va tenir lloc el passat divendres 15 de març i va aplegar un total de 52 nens i nenes de 3r de primària, mentre que la segona es va dur a terme el dilluns 18 de març i va mobilitzar 44 alumnes de tercer, quart, cinquè i sisè. A fi de convertir les visites en una experiència alhora entretinguda i formativa des de Fruiturisme es va planificar un programa d'activitats molt variat i divers.
Els visitants van arribar a primera hora del matí a la cooperativa Fruitona, on van ser obsequiats amb sucs de fruita, aigua i caramels. Tot seguit van poder gaudir d'una visita per les instal·lacions de la cooperativa guiats pel Sr. Jordi Giròs, gerent de l'empresa. Durant el recorregut els nens i nenes van conèixer de molt a prop els principals espais i les funcionalitats bàsiques dels elements que intervenen en el procés de rebuda i condicionament de la fruita, com ara les càmeres frigorífiques, la sala de neteja i classificació, les noves càmeres d'emmagatzematge, la zona de sortida dels camions i les noves màquines exclusives per a paraguaios. Ja a l'exterior, van poder observar també la zona habilitada per tal que hi visquin durant 5 mesos els treballadors de la cooperativa.

Un cop finalitzada la visita a la cooperativa, els nens i nenes van ser acompanyats als camps de fruita dolça, on el pagès Antoni Latorre i la tècnica ADV Teresa Domingo els van instruir de forma amena sobre alguns aspectes bàsics de l'arbre fruiter, l'època de floració i la prevenció de malalties de l'arbre (producció integrada). Així doncs, a més de passejar pels camps i contemplar els arbres florits, van aprendre què és un arbre fruiter, els fruits que actualment es cultiven, el perquè de l'aclariment de la flor, les tècniques de lluita contra les plagues i moltes altres coses sobre l'agricultura de la fruita.
Després de les dues instructives visites els nens i nenes van gaudir d'un merescut descans i, aplegats als voltants de la zona del poliesportiu, van dinar i gaudir d'una estona d'esbarjo (dilluns van haver de dinar dins del poliesportiu degut al fort vent que bufava). Un cop descansats, van anar cap a l'escola per seguir treballant, on els esperava la Maria Antonieta, Primera Tinent d'Alcaldessa, per tal de donar-los la benvinguda i saludar-los en nom de l'ajuntament.
 
Les activitats de la tarda van començar amb deu minuts de relaxació guiada, que va servir per tornar a entrar novament en matèria de forma gradual. I a continuació es van realitzar un seguit de tallers didàctics sobre la fruita dolça i la producció integrada, amb algues variacions i activitats específiques segons l'edat dels nens i nenes. Entre d'altres coses, es va treballar el logo de Fruiturisme, les varietats de la fruita dolça (nectarina, paraguaio, platerina), l'arbre fruiter amb la flor del mes de març i el calendari de la producció integrada. Així mateix, els més petits van fer la lectura conjunta d'un conte relacionat amb el tema de la producció integrada, mentre que els més grans van escriure els seus propis contes, tots ells vinculats a algun dels aspectes tractats durant el dia. Ambdues jornades van concloure amb el comiat i un agraïment final a tots els infants i els mestres acompanyants per l'èxit de totes les activitats.
Des de Fruiturisme i l'Ajuntament d'Aitona es dóna les gràcies a tots els nens i nenes i professors que han assistit a aquestes dues visites per la seva total col·laboració, implicació i motivació. Així mateix, s'agraeix a tot l'equip directiu de les escoles Riu Segre i Balàfia de Lleida la bona acollida i receptivitat cap a aquesta activitat. Esment especial mereix el Consell Català de la Producció Integrada, que ha col·laborat activament en ambdues jornades tot aportant personal tècnic, assumint la dinamització d'un dels tallers i obsequiant els nens i nenes amb diversos objectes.
La bona feina feta per tothom i l'èxit de la visita encoratgen l'Ajuntament a treballar per tal que no es tracti d'un fet aïllat i que, amb el temps, les visites d'escolars als camps d'Aitona esdevinguin una activitat estable i regular dins el calendari anual d'actuacions de Fruiturisme, que tenen per objectiu fomentar el coneixement del patrimoni agrícola del nostre territori i convertir-lo en motor d'atracció de visitants al municipi. |